Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007

Λιακόπουλος και funel

Το γνωστό πιά blog του funel, ειδικεύεται στή σάτιρα κατα του Δ.Λιακόπουλου, ο οποίος αποτελεί πασίγνωστη τηλε-περσόνα των τελευταίων χρόνων. Ξεκίνησε απο Φυσικός, για να καταλήξει εκδότης και τηλε-πωλητής εσχατολογικών, εθνοκεντρικών και βιβλίων με εναλλακτικής επιστημονικές θεωρίες...
Πέρα απο το αυταπόδεικτο της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο των Φυσικών (έχει και 5 παιδιά ο άνθρωπος, ας είμαστε επιεικείς...) η "πέραση" του Λιακόπουλου αποδεικνύει:
1) Την ανάγκη του κόσμου για εθνική ανάταση. Ας μήν ξεχνάμε ότι έχουμε πίσω μας μεγάλες ιστορικές δόξες, Βυζάντιο κ.α., και ότι τους τελευταίους αιώνες νιώθαμε κάπως κομπλεξικά... (λόγω τουρκοκρατίας που μας κράτησε πίσω στις εξελίξεις). Αυτό το κόμπλεξ φαίνεται ότι ο κόσμος θέλει να το τινάξει απο πάνω του.
2) Την ανάγκη για εθνικό αυτοπροσδιορισμό. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, οι έλληνες θέλουν να επαναπροσδιοριστούν ιστορικά, για να μη χάσουν την ταυτότητά τους και τη μνήμη τους. Αν πάς μια βόλτα στην Ομόνοια, ή πίσω απο το Δημαρχείο, θα αναρωτηθείς σε ποιά χώρα της άπω Ανατολής κατοικείς... Είναι εύλογη η ανάγκη του Έλληνα να θέλει να αυτοπροσδιοριστεί. Αν κάποιος είναι άπατρις, δικαίωμά του, όπως είναι κα ιδικαίωμα του Έλληνα να θέλει να επαναφέρει την ιστορική του μνήμη.
3) Τις εσχατολογικές ανησυχίες των πολιτών. Ζούμε σε καιρούς εσχατολογικούς; (δηλαδή στους χρόνους της Αποκάλυψης;) Ο Γέρων Παΐσιος είπε ότι "άνοιξε η πρώτη σελίδα", δηλαδή "ναι". Φυσικό είναι, όσοι πιστεύουν, να το ψάχνουν το θέμα. Φυσικά όσοι δεν πιστεύουν, δικαίωμά τους.
4) Τη δυσπιστία απέναντι στην επίσημη πληροφόρηση και επιστήμη. Έπεσαν μόνοι τους οι δίδυμοι πύργοι ή τους έριξαν; Η τηλεόραση μας σερβίρει αντικειμενικές ειδήσεις ή είναι κατευθυνόμενη; Υπάρχουν μυστικά που κάποιοι μας κρύβουν; Ο Έλληνας είναι υποψιασμένος λαός. Δε θέλει να τρώει κουτόχορτο... είναι τόσο κακό αυτό;

Ο Λιακόπουλος ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες. Αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πληροφόρησης, αμφισβητήσιμη κατα πολλούς. Όμως ο funel δεν κριτικάρει μόνο το Λιακόπουλο, αλλά και τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Η κριτική του δεν είναι σάτιρα, είναι άποψη. Είναι ξεκάθαρη αντι-ορθοδοξία και διεθνισμός. Συνυφάζει την αντι-ορθοδοξία (την άποψή του) με την κριτική στο Λιακόπουλο, και τελικά προπαγανδίζει την αντι-ορθοδοξία . Απο τις σελίδες του υβρίζεται η ορθοδοξία. Και αυτό μάς ενοχλεί.

6 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Αγαπητέ Αλέξανδρε,

Ήρθα στο ιστολόγιό σου μέσω του συνδέσμου που υπάρχει στο σχόλιο που άφησες στο δικό μου φιλοκενταυρικό ® ιστολόγιο.

Απαντώντας αρχικά στο σχόλιο σου περί προσβολής της ορθόδοξης πίστης την οποία έχεις, θα ήθελα να ήξερα τι σχέση μπορεί να έχει με την ορθοδοξία αυτός ο απίστευτος αχταρμάς μπουρδολογίας που εκτοξεύεται από τον Λ. καθημερινά από πολλά μικρά κανάλια.

Μπορεί στα σοβαρά ένας ορθόδοξος χριστιανός να αποδεχθεί αρλούμπες περί ΕΛ και κενταύρων από το Σείριο, το ότι ο Αλέξανδρος βούλωσε στην Κίνα τις τρύπες από τις οποίες έβγαιναν οι υποχθόνιοι καλικαντζαραίοι, άσε που ήταν λέει και ορθόδοξος χριστιανός 300 χρόνια π.Χ. και μύρια άλλα που αν μη τι άλλο μάλλον θα προσέβαλλαν την νοημοσύνη ενός λογικού ανθρώπου. Ο Λ. ανακατεύει ορθοδοξία, θεωρίες συνωμοσίας παντός είδους, θρησκοληψία, παραϊστορία, και μαγειρεμένη ιστορία με ψήγματα αλήθειας έτσι για αληθοφάνεια, για να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερη πελατειακή βάση.
Ένας ορθόδοξος μάλλον θα πρέπει να κατακρίνει τύπους σαν τον Λ. παρά να τον υποστηρίζει.

Αναφορικά τώρα για τους λόγους που ο Λ. "πουλάει", γενικά συμφωνώ.

Πλήν όμως:

1) Εάν οι σημερινοί Έλληνες θέλουν εθνική ανάταση, ας κοιτάξουν να ισχυροποιήσουν την πατρίδα σε όλους τους τομείς. Δηλαδή να την παραδώσουν ενδοξότερη και ισχυρότερη απ΄ ότι την παρέλαβαν, στην επόμενη γενιά.

Αυτή ήταν η νοοτροπία και η πρακτική των αρχαίων προγόνων μας και όχι οι μαγκιές του φραπόγαλου στο στυλ "Προσκυνήστε με γιατί έχω ένδοξους προγόνους".

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, όπως είπε και ο Κάλβος, και αν κ.κ. Φραπογαλοέλληνες δεν μπορείτε να σταθείτε στο ύψος των προγόνων σας, πρόβλημά σας. Κανένας, ούτε οι Ουζουμπούρου δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα τσακιστή για εσάς εάν είσθε μία μπάμιες γι’ αχνί παρά την ένδοξη κληρονομιά σας.

2) Τι **** περισσότερο θέλει ο φραπεδόμαγκας για να αυτοπροσδιοριστεί **** την τρέλα μου με όλη την κληρονομιά που έχει;;; Ποιος άλλος έχει τόσα μνημεία πολιτισμού στην πατρίδα του;;;

Όοοοχι του φραπεδόμαγκα δεν του αρκεί η κληρονομιά της Ελλάδας διότι δεν την εκτιμά. Δες μόνο τα χάλια των αρχαιολογικών μας χώρων. Ο φραπόγαλος θέλει κάτι πιο χολιγουντιανό, κάτι πιο πιασάρικο, κάτι σε Σείριο κάτι σε Σταρ Τρεκ κάτι σε Τζωρτζ Λούκας ρε παιδί μου…

Αλλά άμα ο άλλος αισθάνεται τίποτας θέλει ψέματα και μάλιστα μεγάλα για να αισθανθεί καλά….

3) Όποιος ψάχνει τον Θεό ή έχει γενικότερα θεολογικές ανησυχίες πάει εκεί που πρέπει και όχι στο Λ-shop.
Θες ορθοδοξία; Πήγαινε να μιλήσεις με κάνα γέροντα στο Άγιο Όρος.
Θές Ισλάμ; Τράβα στην Μέκκα.
Θές Βούδα; Τράβα στο Θιβέτ, στον Δαλάι Λάμα.
Θες Σαηεντολογία; (αμάν τα βάλιουμ) Τράβα στον Τομ Κρουζ.

Αλλά είπαμε οι σωστές λύσεις είναι οι πιο δύσκολες.

4) Η γνώση είναι δύναμη. Σωστότερα η μόρφωση είναι δύναμη. Και είναι η μόνη άμυνα απέναντι στο κάθε περίεργο που θέλει να σου πουλήσει την πραμάτεια του. (Είτε λέγεται κυβέρνηση των ΗΠΑ, είτε Fox News, είτε Λιακόπουλος).
Πάντως δυσπιστία στην επιστημονική μέθοδο και απροκάλυπτη πίστη σε μαντζούνια μάλλον σε ηλίθιους ταιριάζει παρά ε σκεπτόμενους ανθρώπους.
Το γεγονός είναι ότι όλα όσα σερβίρει ο Λιακό μπορεί να βρεθεί εύκολα και τζάμπα σε διάφορα συνομοσιολογικά σάητ του διαδικτύου.

Τώρα η 11/9 είναι αλήθεια, μυρίζει λίγο περίεργα, αφού αποτέλεσε την αφορμή για την εισβολή στο Αφγανιστάν και το άσχετο με την Αλ Κάιντα Ιράκ του Σαντάμ που όμως έχει ωραιότατα πετρέλαια yeah!!!

Η 11/9 μάλλον θα αποδειχθεί και επισήμως μετά από πολλά χρόνια εξ’ ίσου βρώμικη με την αδράνεια των ΗΠΑ στην εν γνώσει τους σχεδιαζόμενη επίθεση των Ιαπώνων στο Πέρλ Χάρμπορ, που έδωσε τηναφορμή για την είσοδό τους στον Β’ Π.Π.

Τώρα εάν θεωρείς ότι ο funnel λοιδορεί την ορθοδοξία και την Ελλάδα, τότε ο Λ. τι κάνει με τον βλάσφημο αχταρμά που παρουσιάζει; Ορθόδοξη κατήχηση;

Μαύρος Γάτος είπε...

Alexander, η ειρωνία που επισημάνατε στρέφεται αποκλειστικά κατά του Τηλε-Προφήτη και των συν αυτώ αδελφών εν αγυρτεία, που δυστυχώς ΔΕΝ σπανίζουν ούτε στην Ορθοδοξία. Αν για εσάς η Ορθόδοξη Πίστη ταυτίζεται με τους δήθεν Εν Χριστώ αγύρτες.... Για μένα (που ομολογώ πως δεν είμαι πιστός, άρα δεν με αφορά άμεσα, με αφορά και με παρα-αφορά όμως ΕΜΜΕΣΑ), ο Προφήτης και το συνάφι του ΥΒΡΙΖΟΥΝ την χριστιανική πίστη.

Κατά τα άλλα, οι περισσότεροι από εμάς τους αντι-Προφήτες σεβόμαστε τόσο την Πίστη του καθενός όσο και τα ιερά της πρόσωπα και δόγματα, αλλά μέχρι το σημείο που δεν προσβλάλλεται η λογική μας και η νοημοσύνη μας.

Καλό βράδυ

vatraxokoritso είπε...

Αλέξανδρε δίκιο έχεις ρε φίλε εγώ λέω να αρχίσουμε την σταυροφορία πληροφόρησης περί αθεΐας του τάγματoς ιπποτών funnel
Κάτι τέτοιοι μπαγλαμάδες είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας
Θάνατος στους άθεους!!!!!!

+σκοτάδεισον+

Alexander είπε...

φίλε polsemannen,

το δίχως άλλο οι αντιρρήσεις σου για τον Λιακόπουλο, έχουν "νουν αληθείας" καθώς οι θεωρίες του και εν γένει ο τρόπος του είναι συζητήσιμος. Ίσως μάλιστα να "τραβάει" τη σάτιρα απο μόνος του, ώρες ώρες.
Με λυπεί όμως όταν η σάτιρα συμπαρασύρει την Ορθοδοξία. Το funel είναι γεμάτο απο ειρωνικές αναφορές στην Πίστη μας. Δε λέω να γίνει ένα θρησκευτικό site, αλλά να μή καιγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά.
Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία σου μαζί μας!!

Alexander είπε...

Vatraxokoritso,

ο Χριστιανός φαίνεται στο πώς αντιμετωπίζει τον αλλοεθνή, τον αλλόπιστο, τον άθεο, τον αλλοδαπό, τον αλλόφυλο... συνεπώς σταυροφορία εναντίον οποιουδήποτε, είναι εντελώς αντι-ορθόδοξη στάση!!

Αν ο funel θέλει να σατιρίσει το Λιακόπουλο, καλώς, δε με πειράζει. Αν θέλει να σατιρίσει μαζί με το Λιακόπουλο και την Ορθοδοξία, ε τότε διαφωνώ. Φυσικά δεν πρόκειται να τον ... κυνηγήσω, θα γινόμαστεν κανονικοί ναζί τότε!! Συμφωνείς;

Alexander είπε...

Μαύρε γάτε,

δεν έχω καταλήξει άν ο Λιακόπουλος είναι Χριστέμπορας. Μπορεί και να μήν είναι. Μπορεί και να είναι.

Ας υποθέσουμε ότι είναι. Ας μένει η σάτιρα στο πρόσωπό του, γιατί να χλευάζεται και η Πίστη μας μαζί;

Όσο για το τηλε-προφήτης, υπενθυμίζω ότι ο Λιακόπουλος αναφέρεται σε προφητείες του Αγ,Ανδρέα (ανέκδοτη όμως, και χωρίς αναφορές) του Γέροντος Παισίου και Πορφυρίου, του Αγ.Κοσμά του Αιτωλού. Δεν επικαλείται δικές του προφητείες. Είναι απλά τηλε-πλασιέ βιβλίων, όχι τηλε-προφήτης ή τηλε-ευαγγελιστής.

(για την ακρίβεια του λόγου!!)

Ευχαριστώ για την επικοινωνία!