Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2007

Είμαι πρόθυμος να στερηθώ το διαβατήριό μου

Στη γαλλική εφημερίδα Le Monde (6.12.2005) δημοσιεύθηκε η παρακάτω επιστολή την οποία υπογράφει ο ιταλός διανοούμενος Giorgio Agamben. Κρίναμε την επιστολή σημαντική, επειδή το πρόβλημα των νέων βιομετρικών διαβατηρίων με «τσιπάκι»,απασχολεί πλήθος πιστών γι’ αυτό και τη δημοσιεύουμε.

«Όταν, στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Γκάλιον στην Αγγλία άρχισε τις έρευνές του πάνω στα ψηφιακά αποτυπώματα και ο Μπερτιγιόν στή Γαλλία εφηύρε τη δικαστική φωτογραφία «για την ανθρωπομετρική ταυτοποίηση» (αυτός ήταν ο όρος της εποχής), τέτοιου είδους διαδικασίες επιφυλάσσονταν αποκλειστικά για τους υπότροπους εγκληματίες. Σήμερα, αρχίζει να διαγράφεται μια κοινωνία όπου εκφράζεται η πρόθεση να εφαρμοστούν σε όλους τους πολίτες μηχανισμοί που μέχρι πρότινος προορίζονταν μόνο για τους εγκληματίες.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, η συνήθης σχέση του Κράτους προς αυτό το οποίο ο Ρουσώ αποκαλούσε «τα μέλη του ηγεμόνα» θα είναι η βιομετρία, δηλαδή η γενικευμένη υποψία. Όσο οι πολίτες, υπό την πίεση της αύξουσας αποπολιτικοποίησης των μεταβιομηχανικών κοινωνιών, αποσύρονται από κάθε είδος πολιτικής συμμετοχής, βλέπουν να τους μεταχειρίζονται όλο και περισσότερο σαν δυνάμει εγκληματίες.

Το πολιτικό σώμα έγινε έτσι εγκληματικό σώμα. Οι κίνδυνοι από μια τέτοια κατάσταση είναι προφανείς σε όλους, εκτός από εκείνους που απλούστατα αρνούνται να δουν. Δεν είναι αρκετά γνωστό ότι οι φωτογραφίες από τα δελτία ταυτότητας και τις επαγγελματικές κάρτες επέτρεψαν στις αστυνομίες των ναζί στις κατεχόμενες χώρες να εντοπίσουν και να καταγράψουν τους Εβραίους, και έτσι διευκόλυναν τον εκτοπισμό τους. Τί θα συμβεί την ημέρα που μια δεσποτική εξουσία θα έχει στη διάθεσή της τη βιομετρική καταγραφή ενός ολόκληρου πληθυσμού;

Αυτό όμως είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητικό απ’ τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες, αφού επέβαλαν τον βιομετρικό έλεγχο στους μετανάστες, ετοιμάζονται να τον επιβάλουν σε όλους τους πολίτες τους. Οι λόγοι ασφαλείας που επικαλούνται υπέρ αυτών των επαίσχυντων πρακτικών δεν είναι πειστικοί, διότι οι πρακτικές αυτές, αν μπορούν να εμποδίσουν την υποτροπή, είναι βεβαίως άχρηστες για να αποτρέψουν την πρώτη τέλεση ενός αδικήματος ή μιας τρομοκρατικής πράξης. Απ’ την άλλη, είναι απολύτως αποτελεσματικές για τον μαζικό έλεγχο των ατόμων.

Την ημέρα που ο βιομετρικός έλεγχος θα έχει γενικευθεί και που η επιτήρηση μέσω κάμερας θα έχει καθιερωθεί σε κάθε δρόμο, κάθε κριτική και διαφωνία θα έχει γίνει αδύνατη.

Οι νεαροί φοιτητές που στις 17 Νοεμβρίου κατέστρεψαν τις βιομετρικές συσκευές στην καντίνα του Λυκείου του Gif-sur-Yvette έδειξαν ότι νοιάζονται πολύ περισσότερο για τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία από εκείνους που είχαν αποφασίσει ή αποδεχθεί χωρίς αντιρρήσεις την εγκατάστασή τους. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους Γάλλους φοιτητές και δηλώνω δημόσια ότι θα αρνηθώ να υποβληθώ σε οποιονδήποτε βιομετρικό έλεγχο, και ότι είμαι έτοιμος να στερηθώ για αυτό το λόγο το διαβατήριό μου, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας».

αναδημοσίευση απο http://www.orthodox.net.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=115

2 σχόλια:

tsioubiou είπε...

Φίλε Αλέξανδρε ήθελα εδω και καιρό να σου γράψω με αφορμή τα σχόλια που κάνεις στον funel.
Το ξέρω οτι δεν εχω κανένα δικαίωμα να σου ζητάω κατι τέτοιο αλλά θα σε παρακαλώ μη μπαίνεις στον πειρασμό να απαντάς σε σχόλια άλλων οι οποίοι δεν εχουν καμία σχέση με την πίστη μας,και μετά αυτοί βρίζουν π.χ. τον Γέροντα Πα'ί'σιο,δεν σου λέω οτι είσαι εσυ η αίτια,προς Θεου χίλια συγνώμη αν αυτό νομίζεις δεν εχω τέτοια διάθεση,αυτοί που θέλουν να βρίσουν θα βρίσουν όπως και να εχει.
Νομίζω οτι καταλαβαίνω το λόγο τον οποίο τα γράφείς αυτά αλλά νομίζω οτι δεν μπορείς να κάνεις διάλογο στο διαδίκτυο ειδικά σε τέτοια θέματα.
Μάλλον θα αναρωτιέσαι τι κάνω εγω ?
Εχω διαχωρίσει τη θέση μου στα σχόλια στο blog του funel,είμαι αντίθετος με αυτα που λέει και κάνει ο Λιακόλουλος,ανακατεύει προφητείες,θεωρίες,Ελληνισμό,αρχαία Ελλάδα σε ενα μείγμα πολύ επικίνδυνο,εντελώς άσχετο και παραπλανητικό που καμία σχέσει δεν εχει με την πίστη μας.Πολλές φορές διαφωνώ με κάποια σχόλια τους αλλά μπαίνω για να καταλάβει ο Λιακόπουλος οτι δεν τρώμε κουτόχορτο.
Σου ζητώ συγνώμη για τα σχόλια μου και σε παρακαλώ να με διορθώσεις οπου εχω λάθος.

pølsemannen είπε...

Ο "Μπαμπούλας" της τρομοκρατίας αποτελεί το άλλοθι για να "εξαερωθούν" πάραυτα οι προσωπικές ελευθερίες των πολιτών.
Πάντα οι διάφοροι εξουσιαστές θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο στους πολίτες για να μην την απολέσουν. Τώρα που η τεχνολογία δίνει νέες δυνατότητες προφανώς οι διάφοροι Μπους αυτού του κόσμου θέλουν να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο. (Παρενθετικά το γεγονός και μόνο ότι της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης του κόσμου ηγείται ένα ομιλών βλίτο σαν τον Μπούς, δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης)

Τελικά ο Τζώρτζ Όργουελ ήταν ένας πολύ διορατικός άνθρωπος έχοντας γράψει το μυθιστόρημα "1984" ήδη από το 1948.

Ένα καλό βίντεο επί του θέματος υπάρχει εδώ:
http://polsemannen.blogspot.com/2007/03/blog-post_22.html

Καλό Πάσχα!